dinsdag 15 april 2014

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden of is dit inmiddels 1500 woorden per beeld?

Heeft het woord nog zoveel zeggenschap, met name in de vorm van de gedrukte letter? Naar mijn mening zijn we gaan vervreemden van de letter vanaf het moment dat we met een gedrukte vorm aan de slag gingen. We zijn letterlijk met de geschreven letter verbonden, doordat we de letters met onze hand zelf maken. Daarnaast zijn we lettertypes gaan ontwikkelen die in vorm enorm van elkaar afwijken. Dit biedt ons de ruimte om de via het gekozen lettertype een emotie weer te geven. Het nadeel hiervan is dat er meer ruis en vertroebeling kan ontstaan voor de kern, namelijk de letter als communicatiemiddel.


We zijn steeds minder kundig in onze taalbeheersing. Niet alleen wat betreft onze moedertaal Nederlands, ook wat betreft de buitenlandse talen. Het is een proces dat al jaren gaande is, alleen worden de contouren wel steeds duidelijker. De techniek biedt ons steeds meer mogelijkheden om ons te uiten. Dit gebeurt steeds vaker via de visuele weg. Inmiddels zijn apparaten zoals de smartphone en tablet niet meer weg te denken in onze maatschappij. Deze toenemende aanwezigheid van visueel bedienbare apparaten, verhoogt de hedendaagse beeldcultuur. Deze apparaten worden bediend door apps, iconen. Plaatjes dus. Soms ondersteund door tekst, maar vaak ook niet. Eerst wordt er naar het plaatje gekeken, is het dan nog onduidelijk, dan kijkt men verder naar bijvoorbeeld de tekst. Er wordt steeds minder gelezen. Kan je nog spreken over toeval?
In Belgiƫ is de smartphonedichtheid een stuk lager dan in Nederland: in Belgiƫ heeft 39% een smartphone, in Nederland heeft 59% een smartphone.
Onze zuiderburen winnen keer op keer de ‘10 voor Taal’ quiz...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten